Sörmlands museum är Årets Museum 2020

Genom att integrera samling och utställning, bevarande och förmedling på ett helt nytt sätt vidgar Sörmlands museum horisonten för en ny generation av kulturhistoriska museer. Därför tilldelas museet den prestigefyllda utmärkelsen Årets museum 2020.

– Vi är otroligt stolta över att som arkitekter för Sörmlands museum ha bidragit till ett nytt sätt att berätta, säger Molly Wikdahl, ansvarig arkitekt för Sörmlands museum. Det har varit ett förtroendefullt och mångårigt samarbete med museets medarbetare där förra länsmuseichefen Karin Lindvall haft en central roll.

I sin motivering beskriver juryn att Sörmlands museum har integrerat samling och utställning, bevarande och förmedling med varandra på ett helt nytt sätt.  De berättande magasinen skapar ett tilltal som präglas av öppenhet och transparens och gestaltningen stimulerar till möten mellan besökare och föremål. Resultatet är ett engagerande, självständigt och nytänkande museum som finns mitt bland medborgarna och som vidgar horisonten för en ny generation av kulturhistoriska museer.

Priset Årets Museum 2020 är instiftat av Sveriges Museer och delades ut under Digitalt museimöte den 7 september av kulturminister Amanda Lind.

Museets arkitektur beskrivs i en aktuell artikel i Tidskriften Arkitektur #5 2020 där Rasmus Waern beskriver hur Sörmlands historia samlats i en byggnad som lånar industriområdets skala och där berättelserna växer inifrån.

 

Juryns motivering:
Samling och utställning, bevarande och förmedling har integrerats med varandra på ett helt nytt sätt. Sörmlands museum har gått till botten med museets föremål och kommer upp med en nyskapande metod för att berätta, väcka nyfikenhet och bygga kunskap. De berättande magasinen skapar ett tilltal som präglas av öppenhet och transparens och gestaltningen stimulerar till möten mellan besökare och föremål. Publiken kan bidra till samlingarna, utveckla eget skapande och möta andra människor på museet och i hela regionen. Resultatet är ett engagerande, självständigt och nytänkande museum som finns mitt bland medborgarna och som vidgar horisonten för en ny generation av kulturhistoriska museer.

 

Foto: Anders Fredriksén

  • 17 september 2020
  • Nyheter