Nu öppnar vårdcentralen Gallerian i Eskilstuna

 

Igår, 2 september, invigdes en ny vårdcentral i Eskilstuna. Den ligger mitt i stan och heter Gallerian. Carlstedt Arkitekter har ansvarat för planlösning, utformning och färgsättning. 

Fokus på patienten och utveckling
Irene Bävman Fjäll är verksamhetschef för Gallerian och berättar om vad som varit i fokus för planeringen – att stärka patientens ställning och att skapa förutsättning för utvecklingsarbete. Vårdcentralen har förlängda öppettider måndag till torsdag och personalen är uppdelad i två team vilket gör att patienterna kommer att träffa samma personer vid varje besök. De två teamen möjliggör också tid för utvecklingsarbete. Region Sörmland har fått stöd från Vinnova för en satsning på nya lösningar inom vården. På Gallerians bottenplan finns därför lokalen DialogLab där en projektledare ska leda utvecklingsarbetet i mötet mellan patienter, personal och andra intressenter.

Regnbågens färger möter besökaren
Gestaltningen av Gallerian får besökarna att känna sig inkluderade. Den som kliver in på Kungsgatan 6 möts av en öppen yta med gulfärgade möbler och gula väggar – gult som i hälsa. Det här är Hälsotorget där patienterna kan få kostnadsfri rådgivning. En målad regnbåge på väggen signalerar mångfald och syns ända från gatan. Den leder besökarna upp till plan 1 där mottagningen finns och ytterligare några av regnbågens färger lyser upp väggarna. Färgerna guidar patienten i lokalerna och förtydligar verksamhetsområdena. Grönt står för labb/provtagning och lila för mottagning. Personalkorridoren är turkos och går parallellt med den lila patientkorridoren. Mottagningsrummen är placerade mellan korridorerna. På så sätt har ett mottagningsrum med två ingångar skapats, en för personal och en för patienter. Ett tydligt exempel på hur planlösningen blir en del i att stärka patientperspektivet.

Carlstedt Arkitekter önskar nu Gallerian lycka till i de fina och färggranna lokalerna!

  • 3 september 2019
  • Nyheter