Projekt:

Hållet Brandstation

Kategori:

Övrigt

Ort:

Nyköping

Datum:

2013-09-30

Bakgrund:

En ny brandstation i Nyköping har stått på önskelistan länge. Olika tomter har prövats och samlokalisering med ambulansverksamhet har testats. Tomten som valdes är visserligen kuperad, men har för övrigt ett väldigt bra strategisk läge nära E4:an, Skavsta flygplats, Nyköpings lasarett. Det är även lätt att komma till SSAB i Oxelösund. Den kuperade tomten ligger intill ett naturskyddsområde, med motionsspår och vacker natur. Tvärs över gatan ligger Nyköpings lasarett.

Huset är ca 5200m² stort och når en byggnadshöjd på ca 16,5 meter. Huvudbyggnaden består av fyra våningsplan, vagnhall i bottenvåning, räddningscentral i entresol (plan 2) och kontor/jourrum på plan 3. På plan 4 finns ytterligare ett kontorsplan, utbildningslokaler plus omklädning och motionsrum. I en sned vinkel mot huvudbyggnaden ligger i ett plan vagnhallar, serviceutrymmen och spolhall.
Byggnaden relaterar till lasarettsområdet på ena sidan (med putsad fasad och med huset i samma vinkel som resten av sjukhusområdets byggnader), och på den andra sidan mot naturskyddsområdet med en mjukare karaktär.

Typ:

Nybyggnad

Beställare:

Nyköpings kommun

Kontakt:

Stefan Karlsson, Molly Wikdahl

Yta nybyggnad:

5 200m² BTA

Yta ombyggnad:

Till toppen ^